Alkuun

10 tapaa puuttua kiusaamiseen

 

Inhimillisiä Uutisia kokosi Mannerheimin lastensuojeluliiton avulla kymmenen neuvoa, joilla kiusaamiselle pannaan lopullinen stoppi. Tämä on #viimeinenkiusaus

 

 

1. Otetaan kiusaaminen vakavasti

 

Kiusaaminen vaikuttaa kielteisesti uhriin, tekijään sekä kaikkiin, jotka seuraavat sitä sivusta. Se vaikuttaa myös oppimiseen ja vuorovaikutukseen opetustilanteissa.

 

 

2. Kanavat auki

 

Huolehditaan siitä, että oppilaat tietävät, miten kiusaamisesta voi kertoa koulun aikuisille ja että puheeksi ottamiseen on käytössä useita erilaisia kanavia.

 

 

3. Seurataan ja huolehditaan jälkihoidosta

 

Vaikka kiusaamiseen puututaan, se usein jatkuu toisessa muodossa. Lisäksi kiusattu tarvitsee usein tukea senkin jälkeen, kun kiusaaminen on loppunut.

 

 

4. Ei yksittäisiä tilanteita

 

Rakennetaan ryhmähenkeä läpi vuoden.

 

 

5. Some haltuun

 

Opetetaan aikuisille minkälaista lasten ja nuorten sosiaalinen elämä on netissä. Näin verkossa tapahtuvan kiusaamisen selvittely onnistuu paremmin.

 

 

6. Nuoret vastuuseen

 

Annetaan nuorille vastuuta kouluhengen rakentamisessa. Nuorten omat ideat esiin ja halukkaille koulutusta, ohjausta sekä erilaisia rooleja, joissa hyvän tekeminen toisille sallitaan.

 

 

7. Tuomitaan teot, ei tekijää

 

Annetaan kaikille mahdollisuus sovittaa tekonsa ja oppia olemaan kiusaamatta.

 

 

8. Anna arvostusta

 

Etsitään jokaiselle oppilaalle sopivia tapoja saada arvostusta ja hyväksyntää ryhmässä. Jotta sitä ei tarvitsisi hakea kiusaamalla.

 

 

9.Puolusta kiusattua

 

Kiusaamistilanteissa puolustetaan kiusattua, tai jätetään ainakin kiusaaja ilman palkintoa, eli ei esimerkiksi naureta mukana. Tilanteen jälkeen tuetaan kiusaamista kokenutta, vaikka lähettämällä kannustava viesti ja istumalla vaan viereen.

 

 

10. Sovitaan kiistat

 

Opetellaan sopimaan ristiriitoja. Puututaan niihin ennen kun niistä kasvaa isompia.