Alkuun
15.1.2015
teksti ja kuvat: Sanna Kontkanen

Aadan elää unelmaansa vaikuttamalla

Suomen Pakolaisapu myönsi joulukuussa Mr. Maahanmuuttaja -tunnustuspalkinnon vantaalaiselle Aadan Ibrahimille. 29-vuotias Aadan työskentelee ohjaajana R3 Maahanmuuttajanuorten tuki ry:ssä Vantaan Myyrmäessä.
 

Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama R3 Action Nuorten Aktivoiva Toimintakeskus-projekti tukee 14–26-vuotiaita maahanmuuttajanuoria monin eri tavoin. Aadanin mielestä kolme tärkeintä asiaa nuorelle ovat koulu, työ ja asunto. Nuoret tarvitsevat ohjausta näiden saavuttamisessa. Ryhmätoiminta ja henkilökohtainen ohjaus ehkäisevät myös syrjäytymistä.
 

- Tuntui hyvältä saada tunnustusta. Aloitin Vantaan kaupungin nuorisopalveluissa vuonna 2009 osa-aikaisena, missä olen edelleenkin töissä. Ohjaamme alle 25-vuotiaita maahanmuuttajia. Järjestössä aloitin vuoden 2010 lopussa.
 

Projektin alussa Vantaalla huomattiin, ettei työttömyys ollutkaan ainoa ongelma. Myyrmäen alue oli vielä tuolloin rauhatonta ja turvatonta, ja aseman lähettyvillä tehtiin ryöstöjä.
 

- Kartoitimme tilannetta ja totesimme, että yli 18-vuotiaat nuoret tarvitsevat oman matalan kynnyksen tilan. Saimme tilat RAY:n avustuksella. Nuoret löysivät paikan nopeasti puskaradion kautta. Nyt alue on rauhoittunut. Meillä on noin 150 vakituista asiakasta ja täällä puhutaan noin 20 eri kieltä.
 

Unelmat kantavat
 

Aadan saapui Suomeen 10-vuotiaana isosiskonsa kanssa. Muu perhe on edelleen Somaliassa. Miehelle haasteet ovat mahdollisuus ja hänen mielestään moni luovuttaa liian nopeasti. Hän itse ei ota vastoinkäymisiä itseensä.
 

- Suomessa maahanmuutto on vielä nuorta. Maahanmuuttajanuorissa on paljon potentiaalia. Tavoitteeni on saattaa nuoret yhteen. Toivon, että puhuttaisiin nuorista, ei suomalaisista ja maahanmuuttajista. Ihmisten lokerointi luo negatiivisuutta.
 

Pilotissa on nyt Yhteinen pöytä -projekti. Lähialueen koulut tuovat ylimääräisen ruoan ja kaikki syövät yhdessä. Projekti on tuonut paikalle myös suomalaisia eläkeläisiä. Juttu eläkeläisten ja nuorten välillä luistaa hyvin!
 

Ideoita Aadanilla riittää. Unelmiakin.
 

- Toivon, että paikka vakiintuisi ja tällaisia saataisiin lisää. Haluan tehdä vaikutustyötä jatkossakin ja auttaa myös Somaliaa. Politiikkakin kiinnostaa, Aadan paljastaa.
 

RAY tukee R3 Action Nuorten Aktivoiva Toimintakeskus -projektia tänä vuonna 145 000 eurolla. Lue lisää R3 Maahanmuuttajanuorten tuki ry:n toiminnasta täältä:
 

http://www.r3.fi/yhdistyksemme/