Alkuun
20.4.2018
teksti: Kimmo Laakso, kuva ja video: Jari Silomäki

Ahojen areenalla on höntsäily sallittu

 

Perheiden on välillä hankalaa löytää aikaa yhteiselle liikunnalle, mutta erityisen vaikeaa se on, kun lapsia on kymmenen.

 

7-paikkainen farmariauto kurvaa haja-asutusalueella sijaitsevan omakotitalon pihaan Vihdissä. Matti Aho läimäyttää autonoven kiinni. Takana on parituntinen työmatka henkilöauton ratissa kotipihalta Helsingin Vallilaan ja takaisin.

 

Pitkän työpäivän jälkeen tekisi mieli varmasti pötkähtää sohvalle. Mutta se osoittautui Matti Ahon mukaan ajat sitten mahdottomaksi vatsan päällä hyppivien lasten vuoksi. Matti astelee tervehtimään vaimoaan Noora Ahoa, yläkoululla osa-aikatyötä tekevää opettajaa, joka seisoo vahtimassa hytkyvää trampoliinia. Vahinkojen välttämiseksi kaikki kymmenen lasta eivät hypi yhtä aikaa.

 

”Ystäväperheen lapselta oli mennyt jalka poikki”, Matti sanoo. Nyt on pienimpien Ahojen vuoro hyppiä, ja peltojen keskellä metsän reunassa kohoava tontti täyttyy ilon kiljahduksista.

 

Ahojen oivallus on ollut, ettei lapsia tarvitse aina viedä harrastuksiin – harrastukset voi tuoda kotiin. Talon yhteyteen Ahot ovat rakentaneet lapsille oman jumppasalin, jossa harrastaminen onnistuu vuoden ympäri. Kun isä astelee avaamaan ”areenan”, pienimmät ryntäävät salamana lattioille juoksentelemaan. Sali on valmistumisestaan saakka ollut kovalla käytöllä. Katosta roikkuu kiipeilyköysi ja renkaat. Seinällä on puolapuut. Pingispöytä nojaa seinään.

 

 

Ei boot campeja

 

”Sählyä, futista, pingistä, jalkapalloa, rullaluistelua,” 9-vuotias Tiitus luettelee salin käyttötapoja. Tiituksella on seitsemän veljeä ja kaksi siskoa. Nuorin, 1-vuotias Niila juoksentelee iloisena ympäri jumppasalia vanhempien sisarustensa perässä. Sotilaallisesti johdettujen boot campien tai tavoitteellisen urheilun sijaan Ahojen perhe suosii rentoa höntsäilyä. 7-vuotias Silva Aho on parhaillaan tunkenut jalkansa renkaista ja kaartaa vartalonsa sillaksi katon ja lattian välissä roikkuen. Muut sitovat rullaluistimia jalkoihinsa. Sileällä puulattialla on hyvä viilettää. Välillä mennään mukkelis makkelis mutta enimmiltä kolhuilta vältytään.

 

Silva sanoo pelaavansa veljien mukana kotisalillaan jalkapalloa, sekä rullaluistelevansa. Tiitus mainitsee, että kodin ulkopuolella pelataan ja harrastetaan myös. 13-vuotias Mikael ja 14-vuotias Samuel pelaavat torstaisin lätkää, tiistaisin sählyä ja koripalloa Nummelan koululla, ja silloin on mukana myös 16-vuotias sisko Venla. Nämä aktiviteetit ovat paikallisten vanhempien yhdessä järjestämiä, ja vanhemmat myös valvovat pelejä. Tiituksen ja 11-vuotiaan Hanneksen lätkävuoro on lauantaisin. Perheen isä pelaa kerran viikossa muiden isien kanssa lentopalloa Lohjalla sijaitsevalla koululla.

 

Vihdin kunta palkitsi jokin aika sitten vanhempien organisoiman lasten jalkapallotoiminnan stipendillä. Matti on ollut pitkään mukana järjestämässä näitäkin pelejä. ”Seuratasolla harrastukset ovat kalliita. Eihän isolla porukalla ole millään varaa maksaa kaikille lapsille seuramaksuja. Kunnalta saa varattua koululiikuntasaleja. Sieltä vain haettiin tietyn ikäisille vuorot”, Matti Aho selittää lasten touhutessa jumppasalin lattialla.

 

 

Kimppakyydeillä pelimestoille

 

Seurassa keskitytään yhteen ainoaan lajiin, mutta Ahoilla vannotaan monipuolisuuden nimiin. ”Olen itse harrastanut lapsena kaikenlaisia lajeja, sen takia on helppo mennä mukaan ja opastaa”, Matti sanoo. Hänen lapsuudessa urheilu oli omaehtoisempaa, eikä seuraan kuuluminen ollut yhtä yleistä. Koulun pihalla pelattiin pesäpalloa ja muita pallopelejä laidasta laitaan. Aikuisten lapsille järjestämät peli-illat alkoivat yli kymmenen vuotta sitten. Nooran mukaan talkoovoimin järjestetyistä jalkapallopeleistä on sittemmin tullut viikon kohokohta, parhaimmillaan mukana on ollut jopa yli kuusikymmentä 5–15-vuotiasta lasta kerralla.

 

Lapsia ei pelirientoihin tarvitse väkisin raahata, vaan paremminkin innostusta täytyy himmaillakin. Yhdessä järjestetyistä aktiviteeteista on myös se etu, että kuljetukset muutamien kilometrien päähän pelimestoille hoituvat usein kimppakyyteinä. Ja samalla vanhemmat saavat tavata toisiaan ja hoitaa sosiaalisia verkostojaan.

 

 

Kyläseura Ojakkalan Visa järjestää urheilutoimintaa noin 10 euron kausihintaan, ja Ahojen keskimmäiset lapset osallistuvat myös tähän toimintaan.

 

”Ojakkalan Visa sijaitsee vähän kauempana. Sovimme muiden vanhempien kanssa, että he vievät, ja me tuomme,” Matti Aho selittää.

 

Vanhempia lapsia kotoinen jumppasali ei enää yksin kiehdo pauloihinsa. 14-vuotias Samuel seisoo kotitalon nurkalla pyöränsä selässä. Hän kertoo käyvänsä torstaisten lätkäpelien lisäksi salilla 2–3 kertaa viikossa. Koripallon ja sählyn vuoro on tiistaisin. Hän on ottanut yläkoulussa valinnaisen liikunnan. Yhteensä koululiikuntaa on kuusi tuntia.

 

 

Liikunnan huipentuma

 

Yläkerran huoneessaan Venla Aho kertoo olevansa lähdössä tänään uimaan, äidin on määrä heittää hänet parin kilometrin päähän autolla. ”Teen videotreenejä ja käyn lenkillä ja salilla. Aika omatoimisesti,” hän sanoo. Nyt on meneillään kuukauden kestävä joogahaaste. ”Katson YouTubesta videoita. Viisi minuuttia per päivä erilaisia joogia,” hän selittää.

 

Kun muu perhe pelaa, äiti menee jumppaan. Kodin ulkopuolella tapahtuvan jumppaamisen lisäksi Noora harrastaa muutaman kerran viikossa videojumppaa kotona. ”Tässä on mun gym. Pistän nuorimman nukkumaan ja otan tietokoneen esille,” Noora Aho kertoo omakotitalonsa olohuoneessa.

 

Aikaisemmin Matti Aho vei kaikki kymmenen lastaan mukaan keskiviikkoiseen jalkapallopeliin. Nyt vanhin, pian täysi-ikäinen Topias on innostunut enemmän tietokonepeleistä kuin urheilusta. Topias Aho istuu yläkerrassa olevassa huoneessa kuulokkeet päässään keskittyneenä Warframe-toimintapeliin. Pöydällä on punavalkoisten virvoitusjuomatölkkien keko. ”Sitten kun ne tuolla ulkona juoksee istun täällä ja luen, ei ole samanlaista intoa siihen liikkumiseen kuin pienempänä” Topias sanoo.

 

”Oikea liikuntafriikki,” Noora Aho toteaa vinoillen pojalleen.

 

 

Kysyimme Inhimillisten Uutisten lukijoilta, miten heidän perheessä liikutaan yhdessä. Vastauksia tuli yli 70 perheeltä. Lue täältä, millaisin tavoin muut lukijat urheilevat yhdessä.