Alkuun
20.4.2018
kuva: Jari Silomäki

"Äiti, voidaanko hyppiä sohvalla?" – näin perheet liikkuvat yhdessä

 

Kysyimme Inhimillisten Uutisten lukijoilta, miten heidän perheissään liikutaan. Vastauksia tuli 75:ltä perheeltä. Tässä joitain lukijoiden vinkkejä, miten hektisen arjen keskellä on mahdollista urheilla rennosti.

 

Kun lapset olivat alle yläkouluikäisiä, yhdessä tekeminen ja liikkuminen oli helppoa useammankin kerran viikossa huolimatta siitä, että molemmat harrastivat/harrastavat kilpaurheilua. Nykyään vapaa aika = perheen yhteiset liikuntahetket kilpailevat ajasta lähinnä koneiden kanssa, joten mielikuvitusta saa käyttää, kun kilpailu on kovaa. Kuntopiiri pienen kisailun merkeissä houkuttelee vielä kaikki paikalle eteisaulaan. Lahjonta toimii, lauantaikarkkeihin saa euron lisää, kun lähtee yhteiselle saunalenkille. Lomalla yhdessä liikkuminen on helpompaa, silloin pelataan sulkapalloa, pingistä, tennistä, lasketellaan, uidaan, käydään salilla, kierrellään kaupunkeja, käydään keilaamassa ja kokeillaan uusia juttuja.

 

Sania, Kotka

 

 

"Äiti, voidaanko hyppiä sohvalla ja tehdä patjasta liukumäki?", kysyi 4-vuotias lapseni. Vastasin kyllä. "Äiti, voidaanko leikkiä isoa pahaa sutta, joka ottaa näitä kiinni ja kuljettaa nää pataan?", kysyi 6-vuotias lapseni. Vastasin kyllä. "Iskä, voidaanko tehdä tuoleista lentopalloverkko olohuoneeseen ja pelata ilmapallolla?", kysyi nelivuotias seuraavana päivänä. Ja mieheni vastasi kyllä. "Pyöräillään torille, syödään mansikoita ja pyöräillään kotiin" ehdotin lapsille. He suostuivat. Liikkuminen yhdessä voi toteutua lähes kaikessa perheen yhteisessä tekemisessä, ilman, että sen eteen tarvitsee nähdä valtavasti vaivaa tai hankkia kalliita välineitä. Oleellista on, että vastaat useammin kyllä kuin ei. Varsinkin pienet lapset ovat täynnä ideoita leikeistä, joissa liikkuminen on varsin keskeisellä sijallla. Vanhemmilta vaaditaan, että he ovat kiinnostuneita toteuttamaan noita ideoita ja vastavuoroisesti lapset innostuvat tekemään vanhempien ideoita.

 

Maarit, Jyväskylä

 

 

Perheellämme on haastava aikataulu, niin kuin monella muullakin perheellä. Isän työreissut, äidin työvuorot ja lasten harrastukset vievät osan yhteisestä ajasta. Meillä on lähdetty mukaan lasten harrastustoimintaan. Isä valmentaa salibandyä ja äiti on jalkapallojoukkueen fysioterapeuttina – koko perhe on välillä jommalla kummalla hallilla mukana. Välillä voi heittäytyä aikuinenkin maaliin alkulämmittelyissä. Harrastusmatkat pyöräilemme usein, veljen treenien ajan siskon kanssa pelataan palloa. Siskon telinevoimistelun ajan veljen kanssa pelataan pesäpallon kopittelua tai käydään parkourpuistossa. Koko perheellä pyritään talvisin kerran viikossa joko hiihtämään tai luistelemaan arki-iltana päivällisen jälkeen, kun kaikki ovat kotona. Viikonloppuisin pidempi luistelulenkki jääradalla eväiden kanssa toimii hyvin. Kesällä fresbeegolf ja uinti ovat perheen yhteiset liikuntamuodot. Näihin aika otetaan yhtenä arki-iltana ja viikonloppuna. Viime kesänä uusi luontoliikunta löytyi geokätköilystä. Meillä pelataan lisäksi päivittäin sisällä sählyä, pehmojalkapalloa, minikorista ja harjoitellaan kärrynpyöriä ja muita temppuja. Tällä hetkellä meillä on käynnissä veto siitä oppiiko poika vai äiti kärrynpyörän heikommalla jalalla ensin. Yhteinen liikkuminen vaatii järjestelyä, mutta onnistuu normaaliviikkoina hyvin, kiireisimpinä turnausviikonloppuina on hyvä valita ennemmin palauttavia liikuntatapoja tai ihan jotain muuta yhdessäoloa.

 

Anne, Nokia

 

 

Yhden vanhemman perheemme ei omista autoa. Arkipäiväämme kuuluu siis hyötyliikunta kävellen, pyöräillen ja – täällä mäkisessä Keski-Suomessa – portaita kiipeillen. Uimassa käymme usein yhdessä joko uimahallissa tai kesällä etupihamme järvessä, sillä verenperintönä olemme kaikki vesipetoja.

 

Siina, Jyväskylä

 

 

Meidän perheessä sunnuntait on pyhitetty yhteiselle liikkumiselle. Asumme kansallispuiston vieressä, joten useimmiten retkeilemme lähimetsissä ja lammen rannalla. Arki-iltoina annamme lapsillemme henkilökohtaista aikaa kahden keskisillä kävelyillä ja ulkoiluilla. Haluamme opettaa lapsillemme aktiivisen elämäntavan, johon kuuluu liikkumisesta ja luonnosta nauttiminen. Meillä liikkuminen ei ole totista suorittamista ja harrastuksissa juoksemista, vaan ulkoilua, pulkkamäkiä, pyöräretkiä, ja niin edelleen. Suosimme edullisia tekemisiä, joissa valmiin tekemisen sijaan korostuu oman mielikuvituksen käyttäminen. Vanhempi lapsemme ei ole ollut luontaisesti liikkuva ja aikaisemmin ulos lähteminen oli vastenmielistä. Nykyään sama tyttö kiskoo hetkessä haalarin päälle ja on aina valmis lähtemään ulos. Tällä hetkellä ajelemme pääsiäislomalle, peräkäryssä sukset, pulkat ja liukurit koko perheelle.

 

Venla, Vantaa

 

 

Kun perheeseen kuuluu eri harvinaissairauksia, yhteisiä liikuntatuokioita täytyy suunnitella ja valmistella tarkemmin, mutta monenlaista järjestetään sisulla. Olimme mm. lumikenkäilemässä niin että pienintä vedettiin pulkassa ja 6-vuotias oli välillä reppuselässä lumikenkinensä. Hiihtoretkellä myös rattikelkka tai pulkka mukana pienimmälle, kelkkailu Köyliönjärven kelkotteluradalla sujuu hienosti liikuntarajoitteisinakin, kesällä soutuveneily, melonta kaksikoilla, lapset edessä kyydissä, lämmin kylpylä on varmasti lapsille mieluisimpia, oppineet snorklaamaan. Ehkä vaikea kaikkien ymmärtää, mutta kyllä siinä itku pääsi äitiltä, kun nuorin 4-vuotias sai ilman jatkuvaa kipua ja kärsimystä 1,5 tuntia nauttia riemusta oppiessaan snorklaamaan hänen sairauteensa riittävän lämpimässä vedessä.

 

Maria, Säkylä

 

 

Meidän viisihenkinen perhe asuu Kemijoen rannassa. Koko perhe hiihtää jäällä ja läheisessä vaarassa. Lähdemme usein yhdessä letkassa hiihtämään itse moottorikelkalla tehtyä latu-uraa pitkin. Saatamme pysähtyä makkaranpaistoon laavulle tai juomaan kuumaa mehua vyötäröpullosta. Nuorin koirista vetää perheen pienimpää, ja vanhempi juoksee irrallaan. Teemme yhdessä pilkkiretkiä Rovaniemen ympäristöön omalla moottorikelkalla ja reellä. Yhdessä oleminen hyvien eväiden parissa on mukavaa. Saalis ei ole tärkein asia, vaikka leikkimielellä kisa otetaankin saaliista. Käymme yhdessä myös keilaamassa ja uimassa sekä teemme lomamatkoja, joihin liittyy aina urheilu. Marjastus on yhteinen intohimo. Päivä marjassa tai kalaretki lammelle on meille ihana nautinto. Olemme välillä myös ystävien ja sukulaisten kanssa retkellä luonnossa. Pyöräily ja koirien lenkitys jokimaisemassa on ainutlaatuista. Kävelylenkki maastossa saa sykkeen koholle. Kylpyläreissu on ihanaa arjen luksusta.

 

Heli, Rovaniemi

 

 

Lue juttu, miten kymmenlapsisen perheen kotona liikutaan.