Alkuun
30.8.2017
teksti: Linda-Maria Roine, kuva: Aapo Huhta

Miten kierre katkaistaan?

 

Räppäri Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine, 24, on kokenut elämässään kovia. Mielenterveysongelmien ja muiden vaikeuksien kierre olisi ollut katkaistavissa monessa kohtaa, mutta mitään ei tehty. Ongelmakierteen päättymiseen ei pitäisi tarvita ihmettä, Roine kirjoittaa Inhimillisten Uutisten pääkirjoituksessaan.

 

Päässäni on ollut karskisti sanottuna vikaa jo ennen syntymääni. Se johtuu geeneistä, jotka sain isältäni. Hahmotushäiriö ja ADHD ovat riivanneet minua koko elämäni huolimatta siitä, että ne diagnosoitiin vasta aikuisena. Elämääni ei ole helpottanut se, että neljävuotiaana minua käytettiin seksuaalisesti hyväksi enkä äitini yrityksistä huolimatta saanut minkäänlaista psykologista apua.

 

Seitsemänvuotiaana menin kouluun päässäni hoitamattomat neuropsykiatriset häiriöt ja hyväksikäytöstä aiheutuneet traumat. Tämä paketti yhdistettynä luovaan ja persoonalliseen luonteeseen aiheuttivat närää muissa. Jouduin muiden hyljeksimäksi ja kiusatuksi. 11-vuotiaana aloin saada paniikkikohtauksia, pelkäsin ruuan olevan myrkytettyä ja olin sairaalloisen laiha. Pelkotilat hallitsivat elämääni ja luulin sairastavani syöpää, sydänvikaa ja kuolevani millä hetkellä hyvänsä. Äiti vei minut lääkäriin, eikä fyysisiä sairauksia löydetty.

 

Psyykkinen puoli tutkittiin vasta 13-vuotiaana, kun tukiopettaja alkoi ihmetellä, miksi en opi matematiikkaa. Minut kiikutettiin nuorisopsykiatrian poliklinikalle psykologisiin tutkimuksiin, jossa psykologiopiskelija teki minulle testin. Kuulin vasta vuosia myöhemmin, että testi oli paljastanut minun olleen avaruudellisen hahmottamisen kyvyiltäni yhdeksänvuotiaan tasolla. Kukaan ei vaivautunut selvittämään syytä tähän, mutta minun todettiin kuitenkin olevan ahdistunut, joten pääsin aloittamaan viikottaiset käynnit nuorisopsykiatrin luona.

 

KAIKILLA EI OLE TURVAVERKKOA

 

15-vuotiaana kerroin psykiatrille muistavani hyväksikäyttökokemuksen lapsuudestani. Hän epäili muistoa valemuistoksi. Samana vuonna yritin ensimmäisen ja viimeisen kerran itsemurhaa ja aloitin pahan oloni turruttamisen päihteillä. Vasta kun minut oli päihdemaailmassa hakattu ja raiskattu ja olin omin voimin irrottautunut huumeista, sain vihdoin apua.

 

Nyt diagnoosieni listaan kuuluvat aikuisena todetut ADHD ja hahmotushäiriö, sekä masennus ja epävakaa persoonallisuushäiriö. Nämä ovat niitä diagnooseja, joista olen valmis julkisesti puhumaan. Puolet mielenterveyteni häiriöistä olisivat jääneet syntymättä, mikäli olisin saanut apua jo ensimmäisen ongelman kohdatessa. Kaikilla mielenterveysongelmaisilla ei myöskään ole samanlaista turvaverkkoa kuin minulla ja heistä voi hoitamattomine ongelmineen tulla räppärin sijasta koulusurmaajia tai päihteiden ongelmakäyttäjiä. Heidän päihteidenkäyttönsä ei minun laillani pääty raitistumiseen, vaan kuolemaan.

 

Oma alamäkeni päättyi ihmeeseen. Siihen, että sain tilaisuuden ruveta tekemään taidetta elääkseni ja se on johtanut minut tähän pisteeseen, että olen Inhimillisten Uutisten syyskuun päätoimittaja. Toivoisin kuitenkin, että ongelmakierteen päättyminen ei vaatisi ihmettä, vaan että jokaisella olisi mahdollisuus saada apua mielenterveysongelmiin tilanteeseen ja taustaan katsomatta.

 

Syyskuun päätoimittaja
Mercedes Bentso