Alkuun
19.2.2018
teksti: Heini Huhtinen, kuvat: Andrew Perry

Skotlannissa suomalaisesta äitiyspakkauksesta tuli vauvalaatikko

 

Skotlannissa kaikki tuoreet vanhemmat saavat nyt suomalaisen mallin mukaisen avustuspakkauksen. ”Vauvalaatikolla” halutaan lisätä tasa-arvoa ja taistella lapsiköyhyyttä vastaan.

 

Neliviikkoinen Hamish katselee suuren osan ajasta maailmaa laatikosta käsin. Sieltä hän jakelee auliisti hymyjä niin tutuille kuin tuntemattomillekin.

 

Hamishin ensisänkynä toimiva laatikko on osa Skotlannin hallituksen tuoretta, Suomen äitiyspakkauksesta inspiroitunutta ”Baby box” -hanketta. Vuoden 2017 elokuusta lähtien kaikki vastasyntyneet ovat saaneet vauvantarvikkeita ja -vaatteita sisältävän pakkauksen elämän alkutaipaleensa tueksi.

 

Hamishin vanhemmat, Edinburghissa asuvat Jenny Massey ja Graeme Clifton Coles, olivat toivoneet esikoistaan vuosia. Lopulta Hamish kiirehti maailmaan etuajassa, juuri kun perhe oli muuttanut uuteen asuntoon, ja vain kaksi päivää ennen joulua. Ensimmäiset päivät kotona olivat vauvantuoksun, muuttolaatikoiden ja jouluruokien sekamelskaa. ”Vauvapakkaus oli ihana tervetuliaislahja sen kaiken keskellä”, Clifton Coles huokaa.

 

 

Työkalu tasa-arvoon

 

Suomessa äitiyspakkaus on oleellinen osa hyvinvointiyhteiskunnan tarinaa. Alun perin pakkaus kehitettiin 1930-luvulla korkean lapsikuolleisuuden vähentämiseksi, ja vuodesta 1949 lähtien se on myönnetty kaikille odottaville äideille.

 

Vuosien varrella pakkauksesta on tullut myös kansainvälinen hitti. Vuonna 2013 Britannian yleisradioyhtiö BBC:n julkaisemasta artikkelista Why Finnish babies sleep in cardboard boxes tuli sivuston historian luetuin juttu, ja äitiyspakkauksen ideaa on kopioitu ainakin Meksikossa, Yhdysvalloissa, Uudessa-Seelannissa ja Japanissa.

 

Skotlanti on kuitenkin ensimmäinen maa, joka jakaa pakkausta samalla periaatteella kuin Suomi: tuen saavat kaikki sosiaalijärjestelmään kuuluvat, raskauden ajan terveystarkastuksissa käyvät vanhemmat.

 

Koko suku osallistui Hamishin vauvalaatikon koristeluun. Sisäreunoja koristavat eläimet ja laivat ovat ylpeiden isovanhempien käsialaa.

 

”Jokaisen pitäisi saada hyvä alku elämään. Äitiyspakkaus on loistava työkalu siihen”, Skotlannin lastenhoidosta ja varhaisvuosista vastaava ministeri Maree Todd kertoo työhuoneessaan.

 

Skotlannin kansallispuolue SNP on ajanut äitiyspakkausta jo vuosia, mutta tukimuoto tuntuu nyt erityisen ajankohtaiselta. Lapsiköyhyys on ollut koko Britanniassa viime vuosina nousussa, ja arviolta noin neljännes skotlantilaisista lapsista elää suhteellisessa köyhyydessä.

 

Pakkauksen suunnitteluun haettiin vinkkejä Suomesta, ja laatikosta löytyy vaatteiden lisäksi muun muassa korvakuumemittari, pyyhkeitä, vaipanvaihtoalusta ja kuvakirjoja. Itse laatikon kuvituksessa seikkailee maan kansanperinteeseen kuuluvia hahmoja, kuten yksisarvisia ja ystävällinen Loch Nessin hirviö.

 

Ensimmäisen puolen vuoden perusteella tuelle löytyy kysyntää. Lähes 80 prosenttia tuoreista vanhemmista on jo ottanut pakkauksen vastaan, ja gallupeiden mukaan pakkauksen sisältöön ollaan tyytyväisiä.
 

 

Skotlannin vauvalaatikossa on myös imetykseen ja synnytyksen jälkeiseen masennukseen liittyviä esitteitä. Kansallisrunoilija Jackie Kayn runo toivottaa uuden vauvan tervetulleeksi maailmaan.

 

Kritisoijiakin löytyy: joidenkin poliitikoiden mielestä pakkaukseen käytettävä raha pitäisi kohdentaa vähävaraisille perheille.

 

Todd kuitenkin uskoo, että vauvalaatikko on tärkeä askel tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan.

 

”Kaikille jaettavaan pakkaukseen ei liity negatiivista köyhäinavun stigmaa”, hän sanoo.

 

 

Apua uudenlaiseen arkeen

 

Kun Masseylle ja Clifton Colesille kerrottiin neuvolassa ihkauudesta äitiyspakkauksesta, pariskunta ihasteli ideaa mutta epäröi kuitenkin hetken. Heillähän oli molemmilla työpaikka ja tuloja. Tarvitsivatko he todella apua?

 

”Mutta mitä enemmän asiaa mietimme, sitä enemmän halusimme pakkauksen. Ideanahan on nimenomaan se, että kaikki lapset saavat tämän lahjan. Meidän laatikkomme ei ollut keltään muulta pois”, Massey pohtii.

 

Alkuepäröinnin jälkeen molemmat vanhemmat ovat ihastuneet äitiyspakkaukseen täysillä. Uudenlaisen arjen opettelussa asiantuntijoiden kokoamasta paketista on ollut yllättävän paljon hyötyä.

 

”Olimme ärsyttävän hyvin valmistauneita vauvan tuloon, mutta yllätyksiä tulee silti jatkuvasti. On ällistyttävää seurata, kuinka nopeasti pieni ihminen kehittyy”, Graeme Clifton Coles sanoo.

 

”Esimerkiksi vesilämpömittaria emme olleet ajatelleet ollenkaan, mutta käytämme sitä koko ajan Hamishin kylpyjä varten”, Clifton Coles kertoo.

 

Massey on erityisen tyytyväinen pakkauksen sukupuolineutraaleihin vaatteisiin. Pariskunta ei halunnut tietää vauvan sukupuolta ennen syntymää, mutta kaupoista oli vaikea löytää vauvanvaatteita, joita ei oltu jaoteltu pinkkeihin ja vaaleansinisiin.

 

Suomen mallin mukaan mukaan pakkaukseen kuuluu myös kondomeja, jotka hämmensivät pariskuntaa hieman aluksi.

 

”Mutta sairaalassakin meille korostettiin ehkäisyn tärkeyttä. Nyt ymmärrän, että se varmaan helposti unohtuisi vauvakuplan keskellä”, Clifton Coles hymyilee.

 

Äitiysavustusten jakaminen aloitettiin RAY:n (nyk. Veikkaus) tuella vuonna 1938. Taustalla oli huoli vähenevästä syntyvyydestä ja lapsikuolleisuusluvuista. Avustus myönnettiin raha- tailuontaisavustuksena tai osittain kummassakin
muodossa. Nykypäivänä lähes kaikki ensisynnyttäjät valitsevat raha-avustuksen sijaan äitiyspakkauksen, josta nyt vastaa Kela.