Alkuun
24.6.2015
Sanna Kontkanen

¡VAMOS! auttaa löytämään suunnan

 

Vamos tarjoaa 16–29 -vuotiaille apua työuran alkutaipaleelle. 


– Tavoitteena on auttaa nuorta löytämään motivaatio ja suunta elämälle. Keskiössä ovat sekä sosiaaliset että arjen perustaidot. Nämä auttavat toimimaan elämän yllättävissä tilanteissa, kertoo Helsingin Herttoniemen yksikön esimies Ville Koikkalainen.


Tällä hetkellä Vamos toimii Helsingissä, Espoossa, Kuopiossa ja Turussa. Helsingissä on kaksi toimipaikkaa, Sörnäisissä ja Herttoniemessä. Herttoniemen yksikkö on toimipisteistä suurin.– Pääsääntöisesti asiakkaitamme ovat työn ja koulutuksen ulkopuolelle jääneet nuoret, Koikkalainen kertoo.

 

Toiminnassa mukana oleminen on täysin vapaaehtoista ja maksutonta.  Se ei myöskään vaikuta voimassa oleviin tukiin tai etuuksiin.

 

– Toimintamme perustuu luottamuksen rakentamiseen, tänne voi aina palata takaisin. Emme ole viranomaisia, vaikka teemmekin yhteistyötä muun muassa koulujen ja psykiatristen hoitolaitosten kanssa.

 


Tarjolla monenlaista tukeaVamoksen Nuorten toimintakeskuksessa laitetaan esimerkiksi ruokaa ja tehdään retkiä.  Starttivalmennuksen ryhmissä puolestaan harjoitellaan työelämän ja opiskelun valmiuksia ja arjen hallintaa. Erilaisissa ryhmissä on mukana päivittäin 50–60 nuorta.


Vamos Urapalvelut on Raha-automaattiyhdistyksen Paikka Auki -ohjelman rahoittama kolmevuotinen nuorten työllistymishanke (2014–2016).

 

– Meille ohjataan Vamoksesta nuoria, jotka ovat hyvin motivoituneita lähtemään työelämään. Nuori saa meiltä oman uravalmentajan, kertoo Eero Häyrinen Vamos Urapalveluista.


Yksilöohjauksessa kartoitetaan nuoren omat vahvuudet ja tavoitteet. Valmiita työpaikkoja palvelu ei tarjoa, mutta nuori saa halutessaan neuvoja ja apua hakemuksen laadintaan tai opiskelupaikan hakemiseen. Vamos Urapalvelut järjestää myös vierailuja erilaisille työpaikoille.


Tällä hetkellä palveluja on tarjolla Helsingissä ja Espoossa, mutta myös Kuopiossa ja Turussa käynnistellään samankaltaista toimintaa.

 

– Tärkeä osa toimintaamme on yritysyhteistyö, jonka tavoitteena on luoda hyviä käytäntöjä ja kumppanuuksia koko Vamokselle, Häyrinen jatkaa.


Vamoksen toimintaa Helsingissä rahoittavat Raha-automaattiyhdistyksen lisäksi Helsingin kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö, Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö.

 


Lue lisää Vamoksen toiminnasta:

http://www.vamosnuoret.fi/
https://www.facebook.com/vamosurapalvelut?fref=ts