Alkuun
1.4.2017
teksti: Shawn Huff, kuva: Ville Vuorinen / Koripalloliitto

Vappuaatto, kirkonrotta ja suomalaisuuden ydin

 

Suomen koripallomaajoukkueen ”Susijengin” kapteeni Shawn Huff löysi pikkupoikana urheiluympyröistä paikan, missä hänet hyväksyttiin varauksetta.

 

”Mistä päin olet?” – Helsingistä. ”Ei kun mistä olet kotoisin?” – Suomesta. ”Mutta mistä olet oikeasti kotoisin?” – Sanon, että olen syntynyt ja varttunut Suomessa, enkä keksi mitään muuta paikkaa, mistä voisin olla kotoisin.

 

Puheilleni tullut henkilö ei kyennyt pukemaan ajatuksiaan sanoiksi, mutta kyse oli lopulta siitä, etten vastannut hänen kuvaansa suomalaisesta. Oikeasti hän olisi halunnut kysyä, mistä olen saanut ihonvärini, ja olisin voinut heti vastata: isäni on tumma yhdysvaltalainen.

 

Palaset olisivat loksahtaneet kerrasta kohdalleen – mutta mitä hauskaa siinä olisi ollut? On aina yhtä riemastuttavaa katsella vierestä, kuinka ihmisten päässä raksuttaa.

 

Olen asunut ulkomailla jo jonkin aikaa, joten minulta kysytään usein kotipaikkaani ja joka kerta vastaan olevani suomalainen. Yleisin ensireaktio on ”okei”, jonka jälkeen kysyjä yrittää miettiä, miten saada taustani selville loukkaamatta minua. Tämä on minun arkeani, koska en ole tyypillisen suomalaisen näköinen. Tällaiset tapahtumat eivät tee minusta katkeraa eivätkä ne tuota minulle pahaa oloa – olen tekemisissä ihmisille tyypillisten ennakkoluulojen kanssa. Olen iloinen siitä, että voin auttaa ihmisiä purkamaan ennakkoluulojaan, yksi kanssakäyminen kerrallaan.

 

 

Mitä kerron Suomesta?

 

Kun olemme edenneet esittelyistä pidemmälle, pääsen kertomaan Suomesta ja kotimaani parhaista puolista. Ihmiset muistavat aina mainita talven; he kysyvät, miten pimeää ja kylmää Suomessa on. Tällöin kerron heille, miten hieno kesämme on, kun sää on parhaimmillaan. Aurinko paistaa miltei läpi yön.

 

Kerron mökkeilystä, järvistä ja loppumattomista metsistä. Yritän selittää, mitä sauna merkitsee suomalaisille ja miten paljon saunoja on. Jos on mahdollisuus, talvella hypimme saunasta suoraan lumeen, kun taas kesällä hypimme järviin ja valehtelemme toisillemme, miten lämmintä järvivesi on.

 

”Suomalaisuudessa on myös asioita, joita en aina muista mainita. Yksi niistä on lapsuus.”

 

Mikään ei ole hauskempaa kuin selittää suomalaisia juhlia ulkomaalaisille. Kerronko, miksi vappuaattona juhlitaan, vai kerronko, mitä oikeasti tapahtuu? Suomalaisuudessa on myös asioita, joita en aina muista mainita. Yksi niistä on lapsuus.

 

Kerron, kuinka suomalaiset lapset voivat liikkua ulkona yksin ja kavereiden kanssa vailla pelkoa. Ulkoilemme, oli sää millainen hyvänsä. Kumisaapaskelillä läträämme lammikossa, ja talvi on mahdollisuus sellaisille leikeille, joita ei muuten voisi leikkiä. Lumilinnojen rakentaminen, lumisodat ja kukkulan kuningas kuuluvat kaikki lapsuudenmuistoihini.

 

Silti kesät olivat parhaita. Leikit alkavat tarhassa; peili, tervapata ja hipat. Kouluikäisenä leikit muuttuvat haastavammiksi – kirkonrotta, keinupersis ja erilaiset pallopelit. Omalla kohdallani leikit muuttuivat urheiluiksi ja antoivat ponnahduslaudan, kun vihdoin 12-vuotiaana löysin koripallon.

 

 

Yksi monista

 

Nuorena kävelin monesti Jakomäen kentälle pelkkä pallo kainalossa toivoen, että löytäisin pelikavereita. Kaikki halukkaat pääsivät pelaamaan. Meitä oli aika monenlaisia pelureita, eikä aina edes puhuttu samaa kieltä. Se ei kuitenkaan ikinä haitannut. Olimme kaikki yhtä ja samaa poikaporukkaa ja kaikki samalla tavalla suomalaisia.

 

Pihapeleissä ja -leikeissä kukaan ei koskaan kysynyt, mistä olen oikeasti kotoisin tai missä juureni ovat. Olin yksi monista. Siitä kokemuksesta kasvoi sittemmin harrastus ja harrastuksesta ura, joka on johtanut minut ammattilaisurheilijaksi Yhdysvaltoihin, Kreikkaan, Italiaan, Saksaan, Ranskaan. Sen uran ansiosta olen jo 164 maaottelun ajan saanut pukeutua koripallokentällä rakastamani kotimaan sinivalkoisiin väreihin.

 

”Kun yhdessä pelaa voitosta, ei ehdi katsomaan pelikaverin ihonväriä tai kysymään, mistä hän on kotoisin.”

 

Tänäkin päivänä Suomen kaupunkien kaduilla lukemattomat eri näköiset ja eri kieliä puhuvat tytöt ja pojat pelaavat palloa, leikkivät kirkonrottaa ja tervapataa ja keinupersistä. Noiden leikkien ja pelien aikana he saavat olla yhtä ja samaa porukkaa, kaikki samalla tavalla suomalaisia.

 

Kun yhdessä pelaa voitosta, ei ehdi katsomaan pelikaverin ihonväriä tai kysymään, mistä hän on kotoisin.

 

 

Shawn Huff on helsinkiläislähtöinen ammattilaiskoripalloilija ja Suomen koripallomaajoukkueen, ”Susijengin”, kapteeni. Susijengi isännöi vuoden 2017 koripallon EM-kisoja Helsingissä 31.8.–7.9.

 

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön jakamien liitto- ja arvokisatukien lisäksi suorat seuratuet koripalloseuroille ovat kokonaisuudessaan Veikkauksen pelien tuotoilla rahoitettuja. Näillä pelituotoilla myös rakennetaan ja kunnostetaan koripallohalleja.